Metosel on juba 90 aastane kogemus suurköögiseadmete tarnimisel. Oleme oma valdkonna turuliidrid Põhjamaades, Balti riikides ja Beneluxi-maades. Kuulume ALI-gruppi. Metosel on 750 töötajat üheksas erinevas riigis.

Tõhusus suurte toidukoguste segamisel: “Professionaalsete köökide parim segaja on keedukatel”


Suurtes kogustes toidu segamine on professionaalsetes köökides väljakutse. Sageli on segamiseks kuluv aeg pikk, ulatudes kümnest kuni isegi neljakümne minutini ning segamisprotsess pingeline ja töömahukas. Õrna tekstuuriga toodete segamine on eriti keeruline, et mitte rikkuda toidu tekstuuri. DiagoMix-meetod võimaldab segamise parimal juhul 30 sekundiga!

Keedukatelde tavaline segamisfunktsioon surub toidumassi lihtsalt edasi ilma seda tegelikult segamata. Selle probleemi lahendamiseks asetatakse koostisosad katlasse kihiti, kuid ka nii ei ole segamistulemus alati rahuldav. Efektiivseks segamiseks on vajalik intensiivne pöörlemiskiirus ja kiire suunamuutust, mis omakorda võivad põhjustada koostisosade muljumise või purunemise.

On kööke, kus kasutatakse segamiseks eraldiseisvaid seadmeid. Sellised on seadmed on kallid soetada, neid on raske puhastada ja need ei ole ergonoomilised. Lisaks on automaatse doseerimisseadme ühendamine eraldiseisvate segajatega keeruline või isegi võimatu.

– Parim segaja köögis on spetsiaalse segamismeetodiga katel, ütleb Metose tootejuht Paavo Lintunen.

– DiagoMix meetod segab koostisosad kiiresti ja tõhusalt homogeenseks massiks, pudrustamata isegi kõige õrnemaid toiduaineid, jätkab ta.

 

Külma ettevalmistusmassi segamisaeg on 30 sekundit

Professionaalsetes köökides on üha levinum külmvalmistus ehk toidu komponendid väljastatakse külmalt retsepti järgi otse valmistamise anumatesse. Külmettevalmistus toimub köökide jahutusega tootmisruumides. Seejärel valmistatakse toit teenindusköökides.

– DiagoMix-meetodi eelised tulevad esile just eelkõige külmvalmistamisel, kui koostis sisaldab keedetud ja õrnasid toiduaineid. Koostisosad segunevad õrnalt ja ülikiiresti! Külma ettevalmistusmassi segamisaeg on vaid 30–200 sekundit partii kohta, rõhutab Paavo.

– keedukatla saab jahutamiseks sisse lülitada – funktsiooni olemasolul – ja nii on see juba külm. Kui külmad koostisosad asetada nõusse ja segada, jäävad koostisosad külmaks. Nii ei toimu külmaahela katkestamist ja tekib küsimus, kas külmkambrit on külmettevalmistamiseks üldse vaja?

Valmis küpsetatud sous-vide tooted on tihti tahkes olekus. Katlaga saab hõlpsasti muuta külmad ja tahked koostisosad lahtisteks tükkideks – näiteks hakklihaks, liharibadeks või kanakuubikuteks. Pärast seda lisada retsepti teised koostisained – minut ja segu ongi valmis.

– Selline keedukatel säästab tööaega ja lihtsustab tööprotsessi, nendib Paavo.

 

DiagoMix parandab professionaalse köögi tootlikkust ja toidu kvaliteeti

Lisaks külmvalmistamisel segamiseks saab DiagoMix-meetodit kasutada ka toidu valmistamiseks.

– Näiteks saab tunduvalt kiirendada tooreste kanaribade pruunistamist ja lõpp-toode on nii kvaliteetsem. Hakklihamassi valmistamine on kiirem, võttes aega vaid paar segamisringi.

– Kiirendab oluliselt raskesti jahutatavate toidumasside (näiteks kartulipuder) jahutamist.

Aja kokkuhoid on ilmselge eelis ja võimalus säästa ka raha. DiagoMix-meetodi ja sellega seotud DiagoMix-seadmetega saab keedukatlas korraga valmistada palju suuremat kogust valmistoodangut, mis on oluline eelis tõstes märgatavalt profiköökide efektiivsust.

Segamisele kuluva aja vähenemine võimaldab päeva jooksul senisest rohkem portsjoneid valmistada. Samuti on DiagoMix keskkonnasõbralik, kuna kulutab vähem vett ja elektrit ning aitab säästab kallist energiat.

DiagoMix suureks eeliseks on toidu kvaliteedi paranemine.

– Tänu DiagoMix-meetodile on segamisprotsess parem. Kui segu on õhulisem, on segamisaeg lühem ja pöörlemiskiirust saab hoida väiksemana, seega jäävad toiduained rohkem puutumatuks. Kiire jahutus tagab, et on toode tervikuna kvaliteetsem, lisab Paavo.

DiagoMix meetod on segamismeetod, mis kasutab segamisel kallutamist. DiagoMix-meetod on kasutatav kõikidel Metos Proveno keedukateldel.

DiagoMix-seade on DiagoMix-meetodile mõeldud spetsiaalne lisavarustus, mis võimaldab keedukatlaga valmistada korraga suuremaid valmistoodangu koguseid.

 

Kas olete huvitatud?

Kas soovite rohkem infot? Palun võtke ühendust meie müügiosakonnaga!

Katlad meie veebipoes

Milleks DiagoMix -meetod sobib?

Külmvalmistamiseks:
• Lihamassi segamisel: õrn taimne viljaliha, kalaliha
• Salatite segamisel: köögiviljasalatid, juustusalatid, pastasalatid, kartulisalatid jne.
• Vedelikku sisaldavate masside segamisel: vormiroad jne.
• Supipõhjade segamisel
• Supi toormasside segamisel
• Selgete suppide segamisel ja automaatsel väljastamisel

Toorainetele kohevuse lisamiseks enne põhisegamist
• Riis, pasta või kartul
• Sous-vide liha

Toiduvalmistamiseks
• Õrnade ja kiiret küpsetamist nõudvate toodete valmistamiseks (kanaribad, kala, karbid, rannakarbid jne.)

 

Meie keedukatla kontseptsiooni muud seadmed ja omadused

Proveno DiagoMix Nonstop-meetod
Nonstop-väljastusmeetodil on mitu keedukatelt ühendatud samasse süsteemi. Samal ajal, kui toimub ühe keedukatla tühjendamine, valmistatakse toodangut teise keedukatlaga. Spetsiaalne klapp võimaldab doseerimispumbal pidevalt töötada – vahetub ainult keedukatel.

Doseerimispump ja valmistoodangu väljastamine
• DOS 1 doseerimispump – portsjonid osakeste suurusega kuni 5 mm
• DOS 2 doseerimispump – osakeste suurustele 25–38 mm, kiire ja enimkasutatav
• DOS 3 kottide pakkeseade – teeb ise kilest koti, doseerib ja väljastab umbes tuhat kilogrammi valmistoodangut tunnis

Puhastamine
Kõikidel meie doseerimisseadmetel on automaatne või poolautomaatne CIP-pesusüsteem. CIP tähendab Cleaning in Place. CIP koosneb neljast komponendist: võimsus, temperatuur, pesuaine tugevus ja aeg – need tagavad kliiniliselt puhta tootmismeetodi.

Lisavarustusena on võimalik tellida ka
• Automaatne püreeseade näiteks püreesuppide jaoks
• Sous-vide seadmed, näiteks korvid
• Valamiskohad ja ergonoomikat parandavad abivahendid
• Veeregulaator MPT-450 koos käruga, kui näiteks põranda äravoolutrapp ei asu keedukatla juures. Veeregulaatoriga saab juhtida keedukatlast vett ja puhastusvett ohutult põranda äravoolutrappi.